Exista multe moduri in care se poate gati un cozonac traditional. Fie ca este vorba despre un cozonac traditional cu nuca si stafide, cu mere, cu branza, cozonacul se face cu ceea ce numim aluat dospit, cel mai bun aluat fiind cel care se înfige cu degetul si se intoarce la loc. In acest articol, vom explora tot ce ai nevoie sa stii pentru a prepara unul dintre cele mai populare dulciuri traditionale; un cozonac.

Istoria Cozonacului

Cozonacul preparat la bucatarie iba din secolul al XIX-lea si a aparut, cel mai probabil, in Bucovina, ca un produs de post. Intai a fost facut cu produse de post cum ar fi faina de grau, miere sau zahar, Nuca si stafide. Apoi, a evoluat si astazi gasiti o varietate larga de versiuni, cum ar fi cozonacul cu branza, cozonacul cu ciocolata, cozonacul cu nuci caramelizate si cozonacul cu smochine uscate.

Ingredientele necesare pentru a prepara Cozonacul

Ingredientele necesare pentru a pregati un cozonac traditional sunt cele de mai jos:

• 500g de făină

• 80g de unt

• 2 plicuri de drojdie uscată

• 2 ouă mari

• 100g de zahar

• 2 linguri de sare fina

• 100ml lapte rece

• 250ml apa

• 1 lingura de Ulei vegetal

• Nuca si stafide, dupa gust

• Sfeclă sau zahar vanilat

Utilaje necesare pentru pregatirea cozonacului

Pentru a pregati un cozonac traditional va trebui sa va echipati cu urmatoarele utilaje:

• Castron

• Paleta de lemn

• Tel de gatit

• Foarfece

• Grătar

• Folie de copt

• Oala de gatit

• Forma de cozonac

• Cutit

• Furculita

• Bol

• Tel

• Spatula

• Fierbator

• Mixer

• Rastel

Istrucțiuni pentru prepararea Cozonacului

  1. Se amesteca faina de grau cu sarea in castron.

  2. Cealalta jumatate de faina se adauga in alt castron si se face o adâncitura.

  3. Drojdia uscata se pune in adâncitura iar apa calduta se adauga deasupra.

  4. Se amesteca usor sa se omogenizeze si se lasa sa stea timp de 15 minute.

  5. Se adauga laptele, ouale si zaharul la amestecul de faina si se amesteca cu o paleta de lemn.

  6. Se adauga untul topit si uleiul vegetal si se amesteca.

  7. Se framanta aluatul rezultat si se aseaza intr-un bol tapetat cu putin ulei sau putin ulei stropit pe suprafata aluatului.

  8. Se acopera cu un prosop curat si se lasa la dospit timp de 2 ore, sau pana se dubleaza volumul.

  9. Intre timp se pregateste umplutura de nuca si stafide. Pentru aceasta se mixeaza nuca si stafidele intr-un blender sau se toaca marunt cu un cutit.

  10. Se extrage aluatul din bol si se imparte in sase bucati.

  11. Fiecare bucata se intinde cu formatul pe o suprafata curata, presarata cu faina.

  12. Se pune umplutura in interiorul aluatului.

  13. Se ruleaza Aluatul si se aseaza in forma de cozonac.

  14. Se acopera cu folia din aluminiu si se lasa sa se dospesca timp de 2 ore.

  15. Se ia tava si se incalzeste putin in cuptorul preincalzit la 180°C.

  16. Se unge cozonacul cu ulei de masline sau cu un albus de ou si se coace timp de 45 minute.

  17. Cu 10 minute inainte de terminarea coacerii se scoate folia din aluminiu.

  18. Se scoate cozonacul din cuptor, se lasa sa se raceasca si se serveste.

Cum pastram Cozonacul

• Cozonacul proaspat se pastreaza in siguranta in cutia sau tava de cozonac, timp de 2-3 zile, acoperit cu folie de plastic sau tifon.

• In cazul in care se alege sa se congele cozonacul, se taie in bucatele si se acopera cu folie de plastic sau folie de aluminiu si se pastreaza in congelator maxim o luna.

• Inainte de a fi servit, se lasa la dezghetat timp de 4-5 ore.

Atat de simplu se pregateste un Cozonac Traditional!

Ca si concluzie, dupa ce ati citit acest articol, trebuie sa stiti ca pregatirea cozonacului traditional poate fi o sarcina provocatoare dar si foarte interesanta. Procesul poate fi usor, daca urmati pasii descrisi. Atenta la fiecare pas si va veti bucura de un cozonac de serie, delicios si satios!