Gatirea Sosului Aioli
Sosul aioli este unul dintre cele mai vechi si mai populare sosuri din lume. Acesta, isi are originile in sudul Frantei si a devenit extrem de popular, in special, pe la jumatatea secolului al XIX-lea. Aioli este foarte cunoscut pentru aroma sa proaspata, unica si deosebit de apreciata. Acest sos poate fi servit ca un aperitiv sau ca o garnitura pentru carne.
Iata cum sa gatesti un delicios si sanatos sos aioli:
I. Ingredientele Pecesare pentru Gatirea Sosului Aioli
Pentru prepararea sosului aioli, veti avea nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 2 lingurite de suc foarte proaspat de lamaie;
- 2 catei mici de usturoi
- 2 galbenusuri
- 1 lingurita de mustar (de preferat obtinut din seminte reale si macinate)
- 1/4 cana de ulei de masline
- 2 lingurite de sare
- 1/4 lingurita de piper
II. Procedura de Gatire
Primul pas este acela de a pregati ingredientele, inainte de a incepe gatirea.
-
Intai, curatati usturoiul si taiati-l in bucati foarte mici.
-
Apoi, amestecati cele doua galbenusuri cu suc de lamaie, mustarul si putina sare si piper.
-
Incepeti sa adaugati treptat uleiul de masline, amestecand bine si tesind o compozitie de consistenta vascoasa.
-
Adaugati restul de sare si piper si incorporati usturoiul.
-
Aruncati compozitia intr-un vas si acoperiti-l cu folie alimentara.
-
Lasati aioli-ul sa se raceasca in frigider.
-
Cand sosul aioli este pregatit, poate fi servit alaturi de orice preparat sau folosit ca un sos pentru salata.
III. Beneficiile Sosului Aioli
Sosul aioli prezinta multiple beneficii pentru sanatate, printre care enumeram:
-
Ajuta la prevenirea si tratarea bolilor cardiovasculare;
-
Aportul de vitamina E contribuie la intarirea sistemului imunitar si la imbunatatirea pielii;
-
Contine un risc scazut de alergii alimentare;
-
Are proprietati anti-inflamatorii si antioxidante;
-
Contine un nivel ridicat de proteine, vitamine si nutrienti.
IV. De Retinut
-
Este important ca, inainte de a gati aioli, sa pregatiti toate ingredientele si sa aveti mainile curate;
-
Cu cat teseti amestecul mai bine, cu atat sosul se va subtia;
-
Adaugati usturoiul la sfarsitul pregatirii, pentru a nu procesa aroma usturoiului;
-
Puneti aioli-ul la frigider si folositi-l inainte de a se deteriora;
-
Serviti aioli cu moderatie, deoarece prezinta un continut ridicat de grasimi si calorii.
Sosul aioli este un sos traditional, aspectuos si gustos, care poate fi servit pe langa aproape orice fel de mancare. Acesta prezinta multiple beneficii nutritionale, contribuind la intarirea sistemului imunitar si la imbunatatirea pielii. Cu toate ca are un continut ridicat de grasimi si calorii, se poate savura cu moderatie si poate fi gatit si savurat de toata lumea.