Cand combini factorii genetici, invatarea si experientele emotionale, ai la dispozitie un labirint incredibil de variabile. Asta face ca fiecare om sa aiba o personalitate unica si fascinanta. De-a lungul anilor, cercetatorii au analizat acest concept si au incercat sa gaseasca pattern-uri generale, sau caracteristici trecute prin prelucrarea datelor, care sa permita gruparea oamenilor dupa unele trasaturi asemanatoare.

In acest articol vom studia teoriile personalitatii, vom afla cate tipuri de personalitate exista, ce le defineste, ce influente potrivirea lor la anumite job-uri si cum ne afecteaza personalitatea vietii noastre.

Ce este personalitatea?

Personalitatea poate fi descrisa ca un set de trasaturi mentale, emotionale si fizice cu care ne prezentam in viata cotidiana si care ne determina reactii si comportamente specifice.Este o combinatie a caracteristicilor individuale si a trasaturilor fizice care definesc o persoana. Aceste trasaturi pot fi in mod permanent sau de scurta durata, variabile si se modifica in functie de factorii care le influenteaza, cum ar fi varsta, mediul social, educatia, experientele de viata si comportamentul practicat in anumite situatii.

Teoria personalitatii

Teoria personalitatii se refera la principalele trasaturi care definesc personalitatea si pe care oamenii le folosesc pentru a se descrie unii pe ceilalti. Teoriile si conceptele din domeniul personalitatii au ca scop sa invete mai multe despre felul in care reactiile si motivatiile noastre pot fi identificate si explicate printr-o abordare sistematica si stiintifica. Principalele lor componente includ cercetarea, teoria, analiza si evaluarea comportamentului si a trasaturilor personale.

Cele mai cunoscute teorii ale personalitatii includ psihanaliza freudiana, teoria modelului Big Five, sistemul Myers-Briggs, teoria stratificarii fundamentale a personalitatii si teoria lui Harry Stack Sullivan. Aceste teorii se bazeaza pe trasaturile core ale personalitatii, descrise adesea prin enunturi generale, pe care le acordam atributele sau qualities. Fiecare dintre aceste teorii, cei cinci factori ai personalitatii, sistemul Myers-Briggs, modelul Big Five si teoria Sullivan, ne pot ajuta sa ne intelegem mai bine personalitatea si comportamentul oamenilor.

Cate tipuri de personalitate exista?

Exista numeroase tipuri de personalitate si numeroase teorii care pot ajuta la identificarea acestora, oferind o mai buna intelegere a comportamentului si motivelor emotionale ale fiecaruia. Din aceasta perspectiva, exista trei tipuri principale de personalitate:

  1. Extrovertita – Aceasta personalitate este caracterizata prin iesirea in lume si initiativa, orientarea catre interactiune sociala, sprancene mari si flexibilitate. Acesti indivizi se bucura de stimularea si energia care rezulta din interaciunea cu ceilalti.

  2. Introvertit – Aceasta personalitate este caracterizata prin retinerea de iesire in lume si preocuparea pentru lumea interioara. Acesti oameni se bucura si se implica in activitati care permit introspectia si meditatia.

  3. Mixta – Aceasta personalitate prezinta ambele caracteristici, atat extrovertita cat si introvertita, in anumite situatii. Acesti indivizi se bucura de energia care provine din interaciunea cu ceilalti, dar si de momentele de introspectie.

Intelegerea si analizarea acestor trei tipuri principale de personalitate poate oferi o viziune mai clara asupra comportamentului uman si a trasaturilor specifice fiecarui individ.

Factorii si trasaturile echilibrate ale personalitatii

Big Five este un model major de personalitate, care a fost initial dezvoltat in 1937 de catre Gordon Allport si apoi adaptat de catre Raymond Cattell in 1945. Acest model identifica cinci factori sau dimensiuni care definesc o personalitate baza, numiti cinci factori sau factorii Big Five (Faceti 5) :

• Abilitatile cognitive
• Extraversion / Introversion
• Neurotism
• Agreeableness
• Conscienta

Fiecare acesti factori se caracterizeaza prin subfactori specifici, cum ar fi tinta, curiozitatea, creativitatea, calitatile si trasaturile sociale, puterea de concentrare, rezistenta la stres si echilibrul emotional. Aceste trasaturi se pot manifesta diferit in functie de personalitatea persoanei, echilibrul sau si situatia particulara.

Acesti faptori sunt considerati factori controlabili si, prin urmare, optimizabili. Acest lucru inseamna ca fiecare persoana poate lucra pentru a echilibra aceste factori si pentru a se adapta in mod optim la situatii diverse, crescandu-si astfel nivelul de succes in viata.

Influentează personalitatea potrivirea la anumite job-uri?

Da, potrivirea intre anumite caracteristici ale personalitatii si anumite job-uri poate fi un factor important pentru succesul in acele profesii. Implicatiile sociale sunt, de asemenea, importante; o persoana poate avea o personalitate adaptata la cumularea unui anumit job, dar, intr-adevar, sa nu te simti confortabil in acel domeniu.

O alta modalitate de a spune asta ar fi ca se poate aplica un test de personalitate pentru a identifica aptitudinile pentru anumite job-uri. Acest test sau evaluare se bazeaza pe raspunsul la diferite intrebari si poate arata unde se poate aplica cea mai buna potrivire intre anumite tipuri de personalitate si anumite job-uri .

Organizatiile pot beneficia de aceasta evaluare, deoarece le poate oferi un cadru mult mai bun pentru a decide daca un angajat se potriveste cu un anumit post sau nu. De asemenea, ea poate oferi recrutatorilor informatii cu acuratete despre abilitatile unei persoane, care pot fi legate de un anumit job in modul cel mai adecvat.

Cum ne afecteaza personalitatea vietii noastre?

Personalitatea influenteaza vietile noastra si felul in care percepem experientele si amintirile. Cum ne indeplinim toate framantarile si preocuparile zilnice vs. cum pregatim propriul viitor, cum decid sa-i tratam pe altii vs. cum sa primim tratamentul de la altii, ea influenteaza atitudinile noastre fata de lucruri.