Colindele de Craciun sunt o parte traditionala a sezonului de sarbatori în tarile cu o populatie majoritar crestina. Collină înseamna “coloana” în latina veche care explica modul în care se strigeau mesajele muzicale de la o biserica la alta în timpurile medievale. Aceste cantece sunt adesea scurte, fragmentate și vibrante. Muzica si versurile se refera la înțelepciunea, speranta si bucuriile de a petrece sarbatorile in familie.
In Romania, se canta din generatie in generatie colinde traditionale ce reflecta frumusetea acestei tari, iar data de 25 decembrie aduce in fiecare familie bucuria de a se aduna, de a canta versuri cunoscute si de a impartasi colindele cu prietenii si apropiatii.
Iata cateva dintre cele mai celebre colinde romanesti folosite pentru a aduce magia Craciunlui in casele fiecaruia dintre noi:
1. Mos Craciun cu plete dalbe
Versuri scrise de Alexandra Nica si muzica compusa de Avram Tzu, aceasta melodie poate fi gasita in foarte multe aranjamente, de la cele mai profesioniste pana la variantele de strada. Versurile descriu magia Sarbatorilor si farmecul pagubit al spiritului Craciunului:
“Mos Craciun cu plete dalbe
Coboara cu sania in geama
Ne aduce cadouri far’ de nr.
Noi ne bucuram de iarna ce vine!”
2. Sus, in vartej de murgi
Aceasta melodie este numita si “Sto for boi si stea de demult”, versurile fiind scrise de Nicolae Braila, iar muzica compusa de V. Cojocaru. Povesteasca despre un batran in varsta care se uita la stelele din vartejul presarat cu ghinde. Batranul stravechi vorbeste despre calatoria sa si despre plimbarile sale prin firidus.
“Sus, in vartej de murgi, si stea de demult
Batranul mereu merge, mereu merge si-asteapta
Si gaseste-n drumuri, ca sa se-odihneasca
sub flori de tei si sub mesteceni frumosi.”
3. Soare, soare, iese din nor
Aceasta melodie traditionala are versuri scrise de Vasile Alecsandri si a fost recreata in muzica contemporana de Gabriel Candea. Este un cintec despre un grup de copii care ies afara si povestesc despre bucuria lor legata de venirea iernii. Briza racoroasa, zapada alba si noaptea albastra sunt elementele descriptive ale acestei minunate melodii:
“Soare, soare, iese din nor
Ierkind prin zapada, pasarin de jos
Ne parasi in gradin prutul din dos
O ierni albastra mult mai sta pururi!.”
4. Colo-n jos, colo-n sus
“Colo-n jos, colo-n sus” este una dintre cele mai cunoscute colinde de pe meleaguri romanesti, ale carei versuri sunt incantatoare prin descrierile lor pamantesti. Muzica compusa de Costel Busuioc si versurile scrise de Nica Ganea, sunt constiente intelepte si reflecta dramele firii umane aflat in criza:
“Colo-n jos, colo-n sus carul vinetii-o luat
In casa-i plang 6 surate, le-au luat drept soldate
Vor sa ia steaua de-o arata, sa arda pe veci-n foc
Vor sa bea de amorul dus, sa se damneze Stapanul”.
5. Frunza verde de alun
Versurile scrise de Marin Sorescu si muzica compusa de Madalin Torsan sunt amestecate intr-o imbinare ideala care cuprinde toate realitatile ce tin de trecerea timpului si de iubirea inconstanta a lui Dumnezeu. Copiii canta frumos, iar versurile muzicale reflecta iubirea lor fata de El:
“Frunza verde de alun, de luna vine se-nfrunzeste
Si duce iar copiii sa colinde Catre casa Domnului, mari si frumosi.”
6. O, ce veste minunata
Vestea Nasterii lui Iisus este raspandita cu multa bucurie in spiritul Craciunului prin aceasta celebră melodie. O, ce veste minunata a fost compusa de Ernest Wach si scrisa de Mariana-Liliana Manea si poate fi gasita in mai multe variante interpretative.
Versurile cuprind bucuria si speranta Nasterii Domnului Iisus, bucuriile prieteniei si bogatia spirituala ce naste iubirea pentru Dumnezeu:
“O, ce veste minunata, s-a nascut Prunc Divin
Adus-au magii trei daruri in virtuți scumpe
In fundul plugii cu boi, cu mari raseti
Batranelul foarte-ncet dar zurbuitor, trece.”
7. Crai nou de la Munte-n jos
Deosebita melodie compusa de Ilaria Sterp si versurile scrise de Mihai Sulac reflecta lumina spirituala primita de la ingerii care anunta nasterea lui Iisus. Aceasta piesa poate fi interpretata mai frumos la chitara si aseamana mai degraba un cantec de ciobanas decat o colinda:
“Crai nou de la Munte-n jos
Colinda pe-a soarelui raza
O, ce drag de inima frumoas’
Vesti de Craciun aducea.”
8. Mereu la miezul noptii
Versurile scrise de V. Ciuciulete si muzica compusa de M. Aioanei cuprind minunata poveste a Nasterii lui Iisus si a Bunei Vesti intr-o infatisare muzicala usor de reinterpretat. Melodia aduce magia Sarbatorilor si prinde viata prin magia muzicii sale:
“Mereu la miezul noptii, cand popii din strane
Ora au cantat, si-au pus sarbatoarea in scena
Acum in toate casele, cand orologiul bat
Bucuria sarbatorei, s-a naste in iubire.”
9. Ninge iarba din Nor
Versurile scrise de Nicolae Constantinescu si muzica compusa de Valeriu Sterian reflecta magia Sarbatorilor prin framanturile senine ale muzicii. Este un cintec bland despre bucuria iernii si despre iubirea de Craciun ce se simt in fiecare inimat.