Semintele de in au fost folosite ca aliment de mii de ani și au găsit calea in multe culturi, cu toate că arheologii au descoperit ca ele sa făcut parte din alimentația dacilor. Deși multiplele lor forme sunt cunoscute in prezent, beneficiile consumului de seminte de in nu sunt la fel de bine cunoscute. Studiile au relevat unele calitati nutritive deosebite, care le fac extrem de utile pentru o dieta sanatoasa.
Regulile pentru un consum optim
Dacă vrei sa te bucuri de numeroasele beneficii ale semintelor de in, ar trebui să ai in vedere câteva reguli. Primul lucru ar fi sa asiguri ca prinzi intregi curățate de coajă și sa le conservi corect. Cea mai buna metoda ar fi să fie depozitate intr-un loc uscat și aerisit. De asemenea, se recomanda sa iei in considerare cantitatea de seminte de in pe care o consumi, pentru a evita riscul de a suprasatura organismul cu substante nutritive.
Care sunt compusii biologic activi din semintele de in?
Semintele de in sunt surse naturale bogate in nutrienti si compusi biologic activi. Acestea se mai gasesc si sub forma de ulei esential, precum si pastă obținuta după presarea la rece. Compozitia sa conține o varietate de ingrediente, cum ar fi:
• Minerale: sodiul, fierul, magneziul, potasiul, calciul și seleniul.
• Proteine: aminoacizi care reprezinta building blocks-ul corpului tau.
• Acizi grași: polinesaturati și mononesaturati.
• Glucide: fibre și magneziu.
• Vitamine: grupul B și vitamina E.
• Fitosteroli
• Antioxidanti
• Substante active precum enzime și fitormonal
Care sunt beneficiile consumului de seminte de in?
-
Suport pentru oase
Unul dintre compusii cheie din semintele de in este fosforul, dominat de calciu și magneziu. Împreună, acesti minerali sustin longevitatea oaselor și a dintilor, reducand riscul bolilor degenerative hormonale. De asemenea, poate preveni fragilitatea și a degradarii osoase cauzate de estrogenul scazut și prezenta redusă a hormonilor, cum ar fi in menopauza. -
Efect antiinflamator
Semintele de in contin o cantitate semnificativa de omega 3, care creează efecte antiinflamatorii. Acesta influenteaza nivelul de proteine C activate, regularizează markerii inflamatorii. In plus, efectele antiinflamatorii ale semintelor de in previn degradarea membranei celulare si inflamații digestive, si, de asemenea, scad simptomele de artrita. -
Impact antioxidant
Seminele de in sunt surse excelente de antioxidanti naturali, care prin actiunea lor, previn radicalii liberi. Radicalii liberi sunt compusi care dauneaza celulelor si impulsioneaza viteza de degenerare a tesuturilor. Compusii nutritivi prezenti in semintele de in, precum antioxidanti minerale si fitosteroli, au efecte de curățare și previn daunele cauzate de radicalii liberi. -
Suportul digestiv
Consumul regulat de seminte de in poate creste absorbția și digestia nutrientilor, activează compusii nutritivi din alimentele consumate. Acesta contribuie, de asemenea, la buna funcționare a intestinelor si reduce simptomele indigestiei si inflamatiilor digestive. -
Contribuie la reducerea colesterolului
Semintele de in sunt considerate remediu alternativ eficient pentru a controla nivelul de colesterol. Uleiul esențial continut de semintele de in se crede ca reduce nivelul colesterolului rau si creste nivelul colesterolului bun. Proprietatile antioxidante si antiinflamatorii previn depunerea grasimilor pe peretii arterelor. -
Cresterea energiei
Dozarea optima de fibre, glucide si uleiuri esentiale incluse in compozitia semintelor de in poate oferi organismului o sursa innascuta de energie. Acestea contin o cantitate importanta de calorii si oxigen, care ne pot ajuta sa ne mentinem energia de-alungul intregii zile. -
Beneficii pentru inima
Semintele de in actioneaza ca un adjuvant pentru tratarea bolilor cardiace, efectul lor fiind dat de prezenta mineralelor și vitaminelor. Studiile arata ca sodiul, magneziul, potasiul si acizii grasi Omega 3 prezenti in semintele de in reduc riscul apariției bolilor cardio-vasculare. -
Previne anemia
Semintele de in contin fier si zinc, doua componente nutritive necesare in lupta imotri anemiei. Consumul unor portii mici de seminte de in poate preveni simptomele anemiei si creste nivelul de glucoza în sânge. -
Aportul de antioxidanti
Semintele de in sunt bogate in antioxidant, precum seleniul, care protejează organismul de daunele produse de radicalii liberi. De asemenea, antioxidantii previn activarea plachetelor de sânge si formarea cheagurilor. -
Stimulează arderea grăsimilor
Semintele de in ajuta la eliminarea excesului de grasime, reduc pofta si apetitul, astfel incat sa tinem dieta in control. Acestea sunt motivul pentru care dietele vegane cresc in popularitate in zilele noastre, intrucat sunt usor de integrat in meniul zilnic si foarte nutritive.
Seminele de in au devenit importante in dietele actuale, avand un impact pozitiv semnificativ asupra sanatatii si alinând simptomele anumitor boli. Aceste seminte si uleiul esențial din compozitia ei sunt adevarate surse naturale de nutrienți, oferind organismului minerale, vitamine, acizi grasi, antioxidanti si fitosteroli, toți contribuind la menținerea sănătății si energiei, precum si la prevenirea și tratarea bolilor.