Patrunjelul, o leguma folosita inca din antichitate in prepararea mai multor feluri de mancare, are in prezent un rol din ce in ce mai important in nutritia pe care o primim. Este recunoscut ca fiind o leguma foarte hranitoare, fiind plina de substante nutritive care ne ajuta sa mentinem o dieta sanatoasa si sa obtinem un nivel optim de energie. 

In acest articol vom discuta despre principalele beneficii pentru sanatate ale patrunjelului, cum putem sa-l integram in dieta si ce efecte speciale are asupra sanatatii noastre.

Patrunjelul este un aliment uimitor, care se poate bucura de mai multe beneficii pentru sanatate si care poate deveni un aliat important in cura alimentara zilnica. Are multe proprietati nutritive si are un gust delicat care se poate adapta usor in multe preparate.

Ce este patrunjelul?

Patrunjelul fac parte din familia Apiaceae si se cultiva de obicei pentru folosirea folosirii sale in bucatarie. Se gaseste sub mai multe forme: frunza de patrunjel, radacina de patrunjel si tulpina de patrunjel. Patrunjelul are frunze verzi si lucioase si are un gust persistent si usor tropical, asemanator cu cel al prazului si pastarnacului.

Beneficiile patrunjelului

Patrunjelul ofera multiple beneficii pentru sanatatea noastra. Iata principalele motiv pentru care ar trebui sa il includem si pe acesta in dieta:

1.Bogat in vitamine si minerale

Patrunjelul este plin de vitamine si minerale, precum: vitamina A, vitamina K, vitamina C, calciu, fier, magneziu si potasiu. Acestea sunt esentiale pentru a mentine starea noastra generala de sanatate.

2.Este un antioxidant puternic

Mai mult de 80 de substante nutritive din patrunjel ajuta la reducerea riscului de cancer si ajuta la partenerii in lupta impotriva imbatranirii premature si bolilor.

3.Previne anemia

Datorita cantitatii mari de fier si vitamina C continuta de patrunjel, acesta previne anemia, care se caracterizeaza printr-o producere scazuta de hemoglobina.

4.Este un laxativ natural

Unul dintre beneficiile patrunjelului este ca poate fi utilizat ca un laxativ natural, fara a fi nevoie de medicamente.

  1. Reduce riscul bolilor cardiovasculare

Cantitatea mare de vitamina K, prezenta in patrunjel poate reduce riscul bolilor cardiovasculare si previne pierderile de oase care pot aparea in cazul unui regim alimentar nesanatos.

6.Imbunatateste digestia

Patrunjelul este un aliment benefica pentru ficat si ajuta la eliminarea toxinelor. Este bogat in fibre si contine acizi grasi esentiali care ajuta la absorbtia nutrientilor, contribuind astfel la imbunatatirea digestiei.

7.Poate reduce ridurile

Patrunjelul este o sursa excelenta de antioxidanti si vitamina C, care ajuta la reducerea ridurilor si a liniilor fine, ajutandu-ne sa ne mentinem o piele frumoasa si hidratata.

8.Scade tensiunea arteriala

Patrunjelul contine o cantitate mare de sodiu, dar aduce si o cantitate mare de potasiu. Ambele substante ajuta la reglarea tensiunii arteriale si a metabolismului, contribuind astfel la reducerea riscului de accident vascular cerebral.

Moduri de a introduce patrunjelul in dieta

Patrunjelul ne poate fi de ajutor in pregatirea unei diete sanatoase, sanatoase precum si a unor preparate delicioase. Iata cateva sugestii de moduri in care sa il incorporati in meniul zilnic:

-Trucuri pentru un smoothie sanatos si plin de savoare: adauga patrunjel in smoothie pentru a obtine un aport extra de vitamine si nutrienti.

-Pune patrunjel in oua ochiuri: ouale ochiuri pot fi imbogatite cu patrunjel tocat si lasa gazda sa iti admire creatia.

-Adauga patrunjel in salate: patrunjelul creste savoarea salatelor, la fel ca si alte legume si este un plus al alimentatiei pe care o primim.

-Adauga patrunjel la mancarurile wok: patrunjelul poate fi adaugat in mancaruri indiene, la fel ca in mancarurile asiatice, deoarece se imbina bine cu supele sau si sosurile.

-Patrunjelul ca garnitura pentru preparatele principale: patrunjelul poate fi folosit ca garnitura pentru multe preparate precum fripturile.

Patrunjelul ne poate furniza chiar si cei mai exigenti dintre noi cu nutrienti vitali, acizi grasi esentiali, minerale si vitamine. Este un aliat puternic in mentinerea unei diete sanatoase si poate fi pregatit usor si intr-o varietate mare de preparate. Cu toate beneficiile pe care le ofera pentru sanatate, patrunjelul este unul dintre cei mai sanatosi alimente pe care ii putem introduce in dieta.