Cantaritul e o parte importanta din ingrijirea unei persoane, in general, si din rutina auto-ingrijirii corporale, in particular. Insa, mai ales în prezent, sunt mai multi factori ce ar trebui luati in calcul atunci cand se decide daca ar trebui sau nu sa te cantaresti, daca aceast aspect e important pentru tine. Acest articol te va ajuta sa te lasi ghidat in acest proces.
Cantarirea e una dintre cele mai importante metode pentru a verifica greutatea individului si pentru a mentine numarul ideal in menajarea sanatatii si a starii fizice, iar rezultatul cantaririi nu poate fi ignorat.
Cand sa te cantaresti
Daca stii ce sa cauti in cantarul tau, cand sa te cantaresti poate deveni mai usor. Exista o serie de momente cand ar trebui sa folosesti cantarul.
-
Dupa o dieta sau o schimbare pe termen scurt a alimentatiei: Daca vrei sa iti monitorizezi obiectivele de la o dieta sau sa urmaresti beneficiile unei schimbari de alimentatie pe termen scurt, cantarul e tot ce ai nevoie.
-
Dupa plecarea unei perioade de vacanta. Daca stii ca ai luat cateva kilograme in plus dupa vacanta, cantarirea poate fi un sfat bun.
-
Cand simti ca esti mai mult decat obisnuit. Cand simti ca sunt mai multi muschi decat in mod normal, mai multa masa musculara poate sa apara si cantarirea se poate dovedi a fi o modalitate buna si realista sa iti vezi progressul.
-
Dupa o tampla tragatoare de antrenament. Una din cele cele mai bune tehnici de a-ti monitoriza greutatea e cantarirea dupa programul intens al unei sesiuni de antrenamente.
-
Dupa un antrenament eficient. Cantarul poate oferi feedback in legatura cu cantitatea corecta de lichide preluate in organism, precum si cu tesutul muscular pe care l-ai creat.
-
Cand vrei sa iti vezi inceputurile. Daca nu ai mai cantarit de ceva vreme, poate fi cereste sa faci acest lucru din cand in cand, pentru a-ti da seama de inceputul tau.
-
Cand vrei sa stii ca ai ramas pe aceeasi linie. In ciuda schimbarilor intamplate in dieta si programul tau, e posibil sa nu stii incotro te indrepti. Din nou, cantarirea te poate ajuta sa vezi daca ai facut progrese si daca obiectivele tale devin realitate.
-
Cand te ingrijorezi ca ai luat in greutate. Cantarirea poate dovedi ca esti chiar tu persoanea care vezi literalmente in oglinda si, in acelasi timp, are te vezi daca se apropie o efervescenta sau o crestere treptata a greutatii tale.
-
Cand simti ca esti mai usor/a decat de obicei. Cand perioadele de neglijare a dietei se amesteca cu o schimbare eficenta, cantarirea poate sa te ajute sa iti evaluezi caracteristicile fizice si sa iti dai seama de dimensiunea schimbarilor aduse de un antrenament greu, asa cum si tu iti doresti.
-
Cand vrei sa te ghidezi dupa cifra obiectiva a sanatatii tale. Daca stii ca respecti dieta si un program de somn adecvat, dar centimetrii din viu grai se intampla sa mai apara, cantarirea te poate ajuta sa te asiguri ca greutatea ramane la fel.
Cand sa eviti sa te cantaresti
In ciuda necesitatii de a ne monitoriza greutatea pentru a mentine o stare buna de sanatate si de bine, o cantarire continua e destul de stresanta. Ceea ce inseamna ca, daca esti prea concentrat(a) asupra cantaririi si vezi ca greutatea ta e mai mare decat obisnuia sa fie parca, poate avea un impact negativ asupra felului in care te simti atunci cand iti pregatesti corpul pentru a continua somnul.
Unele momente in care nu ar trebui sa te cantaresti sunt:
-
Dupa un antrenament intens Poti sa te concentrezi prea mult pe cantarire, ignorand astfel importanta recuperarii post-antrenament. De asemenea, e important sa ne amintim ca masa musculara conteaza mult mai mult decat numarul care se afiseaza pe ecranul cantarului.
-
Cand urmezi o dieta. Sa te concentrezi prea mult pe numarul afisat pe cantar, poate duce la anxietate si de asemenea, ar putea provoca anxietate sau agitatie excesiva.
-
Cand ai pauza de alimentatie. Deoarece cantarul poate sa vada doar greutatea, nu si diureza, cantarirea in aceste momente inutile si nu te ajuta cu nimic.
Cum sa te cantaresti
Inainte de a ma cantari pentru a verifica progresul, sfatul meu ar fi sa iei in considerare aceste intipe de cantar. Aceste tipuri diferite de cantare le vei gasi pe piata:
-
Cantare mecanice: Sunt cele mai ieftine, usor de folosit si necesita nici un fel de intretinere, laitmotivul fiind greutatea corpului tau in kilograme.
-
Cantare electronice: Acestea sunt si mai precise decat cantarele mecanice, aratand mai multe informatii, pre cum masa tesutului muscular si a tesutului adipos.
-
Setul impachetat: Aceste dispozitive pot fi purtate, dar ofera informatii asupra altor lucruri decat greutatea. Unele dintre setele impachetate pot de asemenea sa iti arate ce masura de body fat, de grasime, de apa are corpul tau. Acest tip de cantar e mai scump, dar ofera mai multe informatii, apropiindu-te si mai mult catre tipul de informatie pe care o doresti.
Sfaturi pentru cantarirea corecta
Cantarirea pe termen lung poate avea consecinte negative daca nu treci prin procesul de cantarire corect. Iata cateva puncte importante pe care ar trebui sa le ai in vedere pentru a verifica progresul greutatii tale intr-o maniera sigura.
- Consumul bauturi si alimente inaintea cantaririi. Daca vei manca ceva inainte de a te