Cand se planteaza salcia? Sfaturi utile pentru incepatori
Salcia este un arbust cunoscut pentru frunzele sale de un verde lucios si vibranz care ii adauga frumusete gradinii oricarui spatiu. Este una dintre cele mai populare specii de arbori ornamentali si incluse in mixuri pentru gradina. Plantarea si ingrijirea sunt relativ usoare si odata ce valorifica tot potentialul, arbustul se demonstreaza a fi rezistent si ofera aroma si umbra locurilor sale preferate.
In cele ce urmeaza vom vedea cum sa plantam corect salcia in gradina, ce caracteristici sa aiba solul pentru a creste mai frumos si ce intentie sa aiba in timpul ingrijirii.
Ce este salcia si cum creste?
Salcia (Salix) este un gen de arbori si arbusti care creste in intreaga lume si in prezent exista mai mult de 450 de specii cunoscute. Cea mai populara este salcia fraseri, dar exista si alte specii, cum ar fi salcia alba, salcia articulata, salcia argentea si salcia purpurea. Sunt arbori cu un creste rapid, care pot reachine intre 2 si 8 metri, in functie de soi si tipul de mediu. Fulgul de salcie poate de asemenea ajunge la 3 metri latime, crescand acoperi cu un frunizor dens si umbra intunecata.
De asemenea, salcile nu prezinta restrictii cu privire la factorii climatici. Daca sunt plantati in zone cu umiditate mai scazuta, salcia se va dovedi a fi extrem de rezistenta.
In ce etapa sa plantam salciah
Salciile sunt arbori foarte toleranti si pot fi transportati aproape toata anul. Singura restrictie ar fi perioada de ger din timpul iernii si vara in profit de cantitatea de sevoaie pe care o pierde in procesul de transplantare.
Daca sunt plantate toamana, salciile au mai mult timp sa se obisnuiasca cu noile conditii si sa asimileze toate elementele nutritive.
Cum sa alegem locul de plantare
Alegerea unui loc potrivit pentru a planta salcia este foarte importanta. De regula se planteaza intr-un loc fara curenti de aer puternici, intr-un mediu inalt cienos, fata de care se pastreaza cel putin 4-5 metri distanta.
De asemenea, ar trebui sa se evite plasarea prea apropie de constructii precum case sau garaje, deoarece radacinile sale avansate ar putea dauneza structurii.
In ceea ce priveste solul, salcia prefera sol umed si noroios insa poate sa se acomodeze si solurilor uscate si nisipoase.
Alegerea tipurilor de salcii
Evident, tinand cont de suprafata de care dispui si de ceea ce permit conditiile de mediu, sa fie aleasa si soiul de salcii adecvat.
Pentru plantarea solului, pot fi considerate urmatoarele tipuri:
-
Salcia Fraseri (Salix Frabra) ofera un aspect pomilor frunzosi si este cea mai optima pentru umbrirea gradinii si pentru crearea unor fonduri spectaculoase;
-
Salcia purpurea (Salix Purpurea) are frunze rosii cum au si frunze de fragiute;
-
Salcia alba (Salix Alba) ofera umbra si rasfata ochii si trunchiurile usor arcuite sunt o adevarata provocare pentru gradinarit;
-
Salcia argentea (Salix Alba Variegata) ofera aceleasi beneficii salcii albe, dar cu frunze de culoare argintie, contrastanta;
-
Salcia articulate (Salix Viminalis) ofera un design deosebit si are nevoie de ingrijire si opri.
Instructiuni privind plantarea
Odata ce locatia si tipul de salcie sunt selectate, este timpul sa se treaca la pasii de plantare si de ingrijire.
Pregatirea solului: inainte ca planta sa fie plantata, solul, trebuie sa fie pregatit. Este important sa se selecteze un amestec bogat in substante nutritive care sa ofere plantei toate elementele necesare pentru stocare energie si cresteri.
Gaurile de plantarea: dupa ce site-ul de plantare este pregatit, se recomanda sa se sapa o groapa cu aproximativ 30 cm mai mare decat cea de pe tulpina. In groapa se adauga si material necesar, restul zonei fiind nivelata.
Plantarea: in groapa sapa se pune planta si planta se presara cu pamant. Se recomanda sa se presoare pamant pentru ca sa se asigure ca salcia este mere bine pozitionata si este bine intarita. In final, sare supravegheata ca suprafata pamantului sa fie compactata.
Udare si ingrijire: tarcul de salcie trebuie sa fie mere bine udau dupa ce este plantata si, apoi sa se mai faca subiri aditionale, mai ales in perioadele uscate.
Pentru a obtine rezultate optime, salcia trebuie rarita si taia pana se va alege forma finala. De asemenea, pentru a-si pastra vitalitate si sanatate, va trebui sa fie hranita din cauciuc cu ingrasamint, atat in primavara cat si in ultimile luni ale toamnei.
Concluzie
Sfaturile de mai sus ne ofera o intelegere optima in ce priveste modul in care sa plantam o salcie in gradina sau in alt spatiu verde si cum sa o ingrijim. Plantarea salciilor poate sa aduca frumusete si umbra acestor locuri, iar eliminarea culturilor pentru o perioada mai indelungata, ne ajuta sa obtine rezultate exceptionale.