Cand se bea Ceaiul Verde si de ce e bine sa il consumi?

Multi consumatori de ceaiuri ar zice ca berea in exces nu este sanatoasa si e de preferat ca aceasta sa fie inlocuita cu ceaiul verde. Dar ce se ascunde in spatele consumului de ceai verde si ce beneficii aduce acesta?

Cea mai inteleapta abordare este sa fim educati despre sanatate si care sunt optiunile disponibile. Aflasem mai mult despre ceaiul verde si optiunile sale de consum si cercetarile care confirma efectele sale benefice.

Ce este ceaiul verde?

Ceaiul verde este unul dintre cele mai vechi remedii traditionale care poate fi datat secole inaintea noastra. Acesta este obtinut din frunzele Camellia sinensis, aceeasi planta folosita pentru a produce ceva mai scump sau ceaiuri nefierte. Culoarea deosebita a ceaiului verde provine din procesul de preparare, care presupune uscarea si fragezirea in general a frunzelor.

Cum se bea ceaiul verde?

Cea mai buna metoda pentru prepararea corecta a unui ceai verde calitativ este sa se inmoaie frunzele uscate in apa clocotita. Bautura poate fi consumata imediat sau intra in procesul de preparare prin filtrarea frunzelor si ulterior infuzarea in apcapa. Deoarece este considerat un obicei sa bei ceai verde ca afara, exista diagrama specifica de temperatura si timpul preferat pentru fiecare tip de ceai verde:

• Pentru ceaiul verde de calitate inferioara – temperatura apei este de 70-75°C si timpul de infuzare este intre 2-3 minute

• Pentru ceaiul verde de calitate medie – temperatura apei este de 80-85°C si timpul de infuzare este intre 2-3 minute

• Pentru ceaiul verde de calitate superioara – temperatura apei este de 85-90°C si timpul de infuzare este intre 3-4 minute

Care sunt beneficiile beiului ceaiului verde?

In ultimii ani, ceaiul verde a inceput sa fie vazut ca un consumator efectiv, desi beneficiile acestuia sunt vazute incepand cu secolul al XVI-lea.

Din moment ce ceaiul verde se obtine din frunze biochimic active, pregatirea acestuia nu afecteaza nutrientii si proprietatile sale sanatoase. Printre principalele beneficii ale consumului de ceai verde se numara:

• Contine antioxidanti

Ceaiul verde este bogat in antioxidanti, printre care si catechinele care ajuta la prevenirea daunelor provocate de radicalii liberi si ajuta la reducerea inflamatiilor si a afectiunilor cardiovasculare.

• Contine polifenoli

Polifenolii din ceaiul verde au efecte antiinflamatoare si antihistamice si, prin urmare, sunt bune pentru sistemul circulator.

• Ajuta la reducerea poftei de mancare

Studiile arata ca ceaiul verde poate ajuta la reducerea poftei de mancare. Acest lucru poate duce la pierderi in greutate si la inceperea unei diete corecte si echilibrate.

• Contine L-Tea, un aminoacid

L-theanina este un aminoacid gasit din abundenta in ceaiul verde, si acesta poate ajuta la relaxarea sistemului nervos si poate preveni stresul si anxietatea.

• Ajuta la prevenirea diabetului

Bea ceai verde poate ajuta la reglarea glicemiei, ceea ce contribuie la prevenirea diabetului.

• Are proprietati antimicrobiene

Compusii din ceaiul verde sunt cunoscuti pentru proprietatile lor antimicrobiene, astfel incat ceaiul poate fi folosit pentru a preveni infectiile.

• Contine cafeina

O cana de ceai verde contine cafeina suficienta pentru a oferi o doza de energie si concentrare, fara a sfiida insomniile sau anxietatea.

• Contine Vitamina C

Vitamina C se gaseste din abundenta in ceaiul verde, astfel incat acesta poate ajuta la mentinerea sistemului imunitar si a sistemului circulator.

• Contine EGCG

Epigallocatehin-3-galat (EGCG) este un compus din ceaiul verde care poate ajuta la prevenirea aparitiei unor afectiuni precum cancerul.

• Are proprietati anti-rugozitatii

Ceaiul verde are proprietati anti-rugozitate care ajuta la prevenirea liniilor fine si ridurilor din cauza imbatranirii.

De cand se bea ceaiul verde?

Originile beiului ceaiului verde sunt inca prezente multi ani in urma, in China, acolo unde frunzele de ceai s-au preparat pentru prima data. Acest tip de ceai este foarte vechi, ceaiul fiind nu numai consrvativ, dar si deosebit si asociat luxului si bunatatii.

In zilele noastre, consumul de ceai verde este in general asociat cu sanatatea si politicile de responsabilitate sociala, iar starurile precum Lady Gaga si Oprah Winfrey il promoveaza ca fiind un sensibil albastru.

Prin urmare, preparatul si servitul ceaiului verde se bucura de mai mult de trei milenii de istorie. Indiferent de forma sau gustul sau, ceaiul verde are o anumita valoare si o energie spirituala speciala. Si, in general, consumul ceaiului verde poate stimula starea ta mentala si sa ajute la gasirea echilibrului fizic si emotional.

Ce se intampla daca bei prea mult ceai verde?

Consumul excesiv de ceai verde poate determina un simptom cunoscut sub numele de "sindromul diareei rebele". Consumul de ceai verde poate fi periculos pentru cei cu probleme renale, deoarece aceast tip de ceai isi datoreaza popularitatea concentratiei sale ridicate de tanini, pe care organismul este apt sa nu le asimileze. Acest lucru poate duce la probleme digestive si la aparitia de deshidratare.

In plus, ceaiul verde ar trebui consumat cu moderatie si poate fi consumat in special dimineata, dar e important sa fie consumat inainte sau imediat dupa mese, pentru a preveni absorbtia unor nutrienti prea ridicata.

In concluzie

Cu toate ca s-au facut progrese in ceea ce priveste proprietatile sale nutritionale, beneficiile beiului ceaiului verde trebuie discutate cu medicul inainte de